5 skridt: Et overblik for pårørende | Læs mere her | Min Afsked

Den sidste afsked

5 skridt: Et overblik for pårørende

Vi oplever desværre tit at blive ringet op af en person i sorg, som simpelthen ikke ved, hvad det første skridt er, når en af sin kære er død. Derfor har vi skrevet dette indlæg som overblik for pårørende, over hvad der skal ske, så du er forberedt. Det kan nemlig føles som en meget indviklet situation oveni at man sørger over en, man elsker. Denne guide er til alle, der undrer sig over processen og hvad der egentlig skal ske før en begravelse eller bisættelse, hvad der skal medbringes og hvordan processen foregår.

 

Skridt 1: Ring til en bedemand

Som sagt har vi før oplevet at telefonen ringer og personen i den anden ende fortæller, at de desværre ikke ved, hvad de skal gøre og hvem de skal kontakte. Det er helt korrekt at gøre: Det første skridt er nemlig at ringe til en bedemand, som vil arrangere højtideligheden lige præcis efter jeres ønsker. Bedemanden vil så arrangere et møde, hvor i sammen taler om jeres og afdødes ønsker til den forestående begravelse eller bisættelse. Vi kommer gerne hjem til jer for at tale om jeres og den afdødes ønsker og muligheder. I er selvfølgelig også velkomne i forretningen i Nørresundby eller Aalborg.

 

Skridt 2: Mødet

Når mødet er arrangeret, sætter vi os sammen og taler om jeres ønsker og krav til den forestående begravelse eller bisættelse. I dette møde giver bedemanden et overblik for pårørende om, hvad der helt nøjagtigt skal ske i de kommende dage og uger.

Hvad skal man have med? Du skal blot medbringe afdødes cpr-nummer. Har afdøde udfyldt hæftet Min Sidste Vilje bør denne også medbringes.

 

Skridt 3: Planlægning

I dette skridt taler vi om alt det praktiske, der skal foretages. I skal tage stilling til om afdøde skal have en begravelse eller en bisættelse. Der er også mulighed for en borgerlig højtidelighed, hvis afdøde ikke er medlem af den danske folkekirke eller er medlem af et andet trossamfund.

BEGRAVELSE:

Hvis afdøde skal begraves, skal der her tages beslutning om hvilken kiste der passer jer bedst. Vi tilbyder almindelig hvid kiste, naturkiste og kurvekister, som kan ses under Produkter (link åbnes i en ny fane). Der er også mulighed for at vælge kister i alle tænkelige farver.

BISÆTTELSE:

Hvis afdøde skal bisættes, skal der her tages beslutning om hvilken urne, der passer jer bedst. Vi tilbyder urner i et væld af farver, samt med eller uden udsmykning, som kan ses under Produkter. Hvis afdøde ønskede at blive spredt på åbent hav, findes der smukke urner til denne anledning.

Under planlægningen kan bedemanden også rådgive om skifteret samt ansøge om begravelseshjælp. Bedemanden vil i dette skridt også anmelde de relevante oplysninger til offentlige myndigheder, herunder kirkeministeriet. Når dette er gjort vil informationerne automatisk gå videre til skifteretten, m.m.

Hvis afdøde eller pårørende har tilknytning til et bestemt sogn eller præst, kan bedemanden også hjælpe med at tage kontakt og planlægge herefter.

Derudover har en bedemand ofte samarbejde med blomsterbindere og stenhugger, som vil give jer en smuk højtidelighed og afsked.

I dette skridt vil vi også tale om ønsker til salmer eller personlige sange, som har betydning for jer og afdøde. Det bliver stadig mere normalt at vælge en sang som betyder noget for pårørende og afdøde, da højtideligheden da bliver mere personlig og kan være med til at sige sin afsked på den helt rigtige måde.

 

Skridt 4: Ilægning af afdøde i kiste

Nu skal afdøde lægges i kiste og pårørende må gerne være med i dette skridt, men nogle vælger at undlade. Dette foregår på oftest på hospice, plejehjem eller på kapel. Det kan også foregå derhjemme, hvis afdøde døde i hjemmet. I denne sammenhæng kan I vælge at foretage en udsyngning af afdøde før kisten lukkes. Dette kan være en smuk og intim afsked før højtideligheden finder sted.

 

Skridt 5: Højtideligheden afholdes

Nu afholdes højtideligheden, ofte i kirke eller på kapel. Hvis det er en borgerlig højtidelighed kan dette foregå næsten efter eget ønske. Her er der mulighed for at holde højtideligheden i hjemmet, i haven, i skoven eller et andet sted der holder værdi for afdøde og pårørende.

Begravelse: Hvis det er begravelse, bæres kisten til graven efter ceremonien.

Bisættelse:  Hvis det er en bisættelse køres kisten til krematorium efter ceremonien. Derefter kan der afholdes en højtidelighed ved urnenedsættelse. Hvis afdøde ønskede at få sin aske spredt på åbent hav, er der også mulighed for at sige afsked ved denne anledning. Du kan læse mere om askespredning her.

 

(Skridt 6: Opfølgende samtale)

Hos Min Afsked holder vi altid en opfølgende samtale, hvor vi gerne vil høre hvordan I har det og hvordan jeres oplevelse var. Vi vil være med og støtte hele vejen, og sørge for at alting foregår præcis efter jeres ønsker. Det er vigtigt for os at du og dine kære får en tryg og værdig oplevelse i en svær tid.

 

Vores arbejde

Hos min afsked går vi op i af afmystificere døden og forhåbentlig gøre det lettere at tale om. Derfor skriver vi disse indlæg og laver videoer, som giver indblik i bedemandens arbejde samt overblik for pårørende. Følg med her på bloggen eller på vores Facebookside. Vi har også en Instagram-konto, som du kan følge og se mere indhold på. Her deler vi bl.a. når vi har undervisning og laver foredrag til SOSU-studerende og mange andre. Hvis du er interesseret i et foredrag kan du sende en e-mail til else@minafsked.dk.