Guide: Facebook mindesmærke

facebook billedeKon Karampelas

 

For nogle måneder siden skrev vi et indlæg om afdødes online-liv, specifikt Facebook mindesmærke. Der er mange grunde til, at gøre en profil til mindesmærke. For nogle er processen om at gøre en profil til Facebook mindesmærke ikke så ligetil, som den burde være. Det vil vi gerne afhjælpe, for at gøre processen så nem som muligt. Vi beskriver hvordan du gør, også hvis du ikke kan finde afdødes profil ved at søge på navnet. Vi besvarer også et par af de spørgsmål omkring Facebook mindesmærker, vi har fået siden vi udgav sidste indlæg.

 

Før du begynder

Du skal have digitalt bevis på, at afdøde er død. Dette kan være en dødsannonce, dødsattest, nekrolog eller anden dokumentation, som bekræfter, at vedkommende er gået bort. Det er for at sikre, at en profil ikke ved en fejl bliver gjort til et mindesmærke. Du kan enten scanne eller tage et billede af dokumentationen. Hvis dokumentationen findes online kan du tage et screenshot.

Hvis du ikke har fået udleveret en kopi af afdødes dødsattest, kan du ofte kontakte bedemanden og få udleveret denne her. 

Nu er du klar til at anmode om at gøre en profil til Facebook mindesmærke.

 

Trin 1

Du skal følge dette link, for at komme til Facebooks egen side, hvor man anmoder om, at gøre en profil til et mindesmærke. Kan du ikke trykke på linket? Så skal du markere adressen og sætte ind i adresselinjen:

https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841

 

Trin 2

Find profilen, som du vil gøre til mindesmærke. Du skal indtaste navnet, som det står på personens profil. Du kan søge på profilen ved at skrive i feltet.

Skriv hvem der er død, facebook profil

 

 

 

Kan du ikke finde profilen? Se trin 6.

 

Trin 3

Brug det lille kalender-ikon til at finde datoen for dødsfaldet.

Hvornår gik personen bort? Fortæl facebook hvornår afdøde gik bort

 

 

 

Trin 4

Nu skal du finde dokumentation for dødsfald frem. Det kan som sagt være dødsannonce, dødsattest, nekrolog eller anden dokumentation som bekræfter af afdøde er død. Hvis du har brug for at tage et screenshot, har Facebook en guide (klik her), som beskriver hvordan du tager screenshot (også kaldet skærmbillede, screendump, osv.)

Når du trykker på knappen ”Vælg filer” kommer stifinderen op. Find den mappe, hvor du har gemt dokumentation for dødsfald, og vælg den fil, som bekræfter at afdøde er gået bort. Du kan godt vælge mere end én fil, hvis det er nødvendigt.

Dokumentation for dødsfald, dødsattest, nekrolog, etc til Facebook

 

 

 

 

 

Trin 5

Til sidst skal du indtaste din e-mailadresse, så du kan få besked, når Facebook har udført din anmodning.

Når du har udfyldt alle felter kan du trykke på Send og afvente svar fra Facebook. 

 

 

Trin 6: Hvis du ikke kan finde afdødes profil

Nogle oplever, at de ikke kan finde profilen frem, i Trin 2. Der kan være flere grunde til dette, men dette tilfælde skal du udfylde en såkaldt ”særlig anmodning”.  Du kan finde den særlig anmodning her:

https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480

Kan du ikke klikke på linket? Så marker adressen, kopier og sæt den ind i adresselinjen. 

Trin 7:

Udfyld dit eget navn og din e-mailadresse. For at sikre, at ingen misbruger denne funktion, skal du bekræfte at du er et nært familiemedlem til afdøde.

 

Dit fulde navn og email

 

 

 

 

 

 

Trin 8:

Nu skal du indtaste navnet på afdøde. Det skal indtastes som det står på afdødes profil.

Skriv personens navn

 

 

 

Trin 9:

Find linket til afdødes profil. For at få linket skal du til gå til vedkommendes profil og kopiere den adresse, der står i adressefeltet. Adressen vil typisk være f.eks. facebook.com/ efterfulgt af afdødes navn og eventuelt nogle tal, det kan f.eks. se sådan ud: https://www.facebook.com/niels.nielsen.43 (ikke en rigtig profil).

facebook adresselinje

 

 

Trin 10

Udfyld den e-mailadresse, som afdøde har brugt til sin profil. Er du ikke sikker, kan du prøve at skrive den e-mailadresse, du formoder, vedkommende har brugt. 

Den formodede emailadresse

 

 

 

Trin 11

Nu skal du fortælle, hvad Facebook skal gøre med afdødes profil. Når du har valgt den relevante mulighed, skal du sende dokumentation for afdødes dødsfald. Se Trin 4 for mere information om hvordan du gør.

Fortæl Facebook hvilken anmodning du har

 

 

 

 

 

 

 

 

Trin 12:

Endelig skal du fortælle, hvornår afdøde gik bort. Tryk på det lille kalenderikon for at vælge en dato. 

Kalenderikon

 

 

 

Når du har udfyldt alle felter, kan du trykke på Send og afvente svar fra Facebook. Du er nu færdig.

 

Ofte stillede spørgsmål:

Vi har også modtaget nogle spørgsmål, som vi gerne vil besvare, for jer som vil i gang med processen for at gøre afdødes profil til et mindesmærke.

 

Spørgsmål: Forbliver afdødes billeder, kommentarer og andet indhold på Facebook når man gør profilen til mindesmærke?

Svar: Ja. Afdødes billeder, videoer, opslag og kommentarer forbliver hvor de er nu.

 

Spørgsmål: Kan jeg skrive beskeder til en profil, som er gjort til mindesmærke?

Svar: Nej, en mindesmærkeprofil bliver lidt mere begrænset. Du kan derfor mindes og nyde afdødes gode kommentarer, billeder, videoer osv. Men kun en ”aktiv” profil kan modtage beskeder.

 

Spørgsmål: Kan man fortryde, hvis man ikke vil have profilen gjort til mindesmærke alligevel?

Svar: Hvis du har udfyldt alle felter og trykket ”Send” så er der desværre ingen vej tilbage. Hvis du er eftermælekontakt for afdøde, kan du besvare venneanmodninger, skrive et fastgjort opslag på tidslinjen, og ændre profil- og coverbilledet for afdøde. 

 

Spørgsmål: Får jeg besked, når det er afdødes fødselsdag? 

Svar: Mindesmærkekonti bliver ikke vist i annoncer, påmindelser om fødselsdage eller som forslag i Personer, du måske kender.

 

 

Tak fordi du har læst med. Vi håber, denne guide kan være behjælpelig i en svær tid. Hvis du har flere spørgsmål til Facebook mindesmærke-processen er du velkommen til at ringe eller skrive til min afsked, og så prøver vi at finde ud af en løsning. 

Facebook, facebook mindesmærke, onlineliv

Kontakt

Else Mikkelsen bedemandElse Louise Mikkelsen

+45 26 44 02 41

Else@minafsked.dk

Butik Aalborg | Vesterbro 49 | 9000 Aalborg

Butik Nørresundby | Skrågade 4, st. | 9400 Nørresundby

 

 

Kontakt

Michaela Samuelsen bedemandMichaela Samuelsen

+45 30 26 44 37

michaela@minafsked.dk

Butik Brønderslev | Algade 58 | 9700 Brønderslev

Butik Støvring | Lærkevej 18 | 9530 Støvring