Guide ved dødsfald - Vi hjælper dig hele vejen I Min Afsked

Min afsked

Vi er med dig
hele vejen

Vi oplever desværre tit at blive ringet op af en person i sorg, som simpelthen ikke ved, hvad det første skridt er, når en af sin kære er død. Derfor har vi skrevet denne guide som overblik for pårørende, over hvad der skal ske, så du er forberedt. Det kan nemlig føles som en meget indviklet situation oveni at man sørger over en, man elsker.

Ring +45 73 70 66 20

Et overblik

Hvad skal der egentligt ske før en begravelse eller bisættelse, hvad skal der medbringes og hvordan foregår processen?

Step 1: Ring til en bedemand

Det første skridt er at ringe til en bedemand, som vil arrangere højtideligheden lige præcis efter jeres ønsker. Bedemanden vil så arrangere et møde, hvor i sammen taler om jeres og afdødes ønsker til den forestående begravelse eller bisættelse.

Vi kommer gerne hjem til jer for at tale om jeres og den afdødes ønsker og muligheder.

Step 2: Mødet

Når mødet er arrangeret, sætter vi os sammen og taler om jeres ønsker og krav til den forestående begravelse eller bisættelse. I dette møde giver bedemanden et overblik for pårørende om, hvad der helt nøjagtigt skal ske i de kommende dage og uger.

Hvad skal man have med? Du skal blot medbringe afdødes cpr-nummer. Har afdøde udfyldt hæftet "Min Sidste Vilje" bør denne også medbringes.

Step 3: Planlægning

I dette skridt taler vi om alt det praktiske, der skal foretages. I skal tage stilling til om afdøde skal have en begravelse eller en bisættelse. Der er også mulighed for en borgerlig højtidelighed, hvis afdøde ikke er medlem af den danske folkekirke eller er medlem af et andet trossamfund.

Under planlægningen kan bedemanden også rådgive om skifteret samt ansøge om begravelseshjælp. Bedemanden vil i dette skridt også anmelde de relevante oplysninger til offentlige myndigheder, herunder kirkeministeriet. Når dette er gjort vil informationerne automatisk gå videre til skifteretten, m.m.

Step 4: Ilægning af afdøde i kiste

Nu skal afdøde lægges i kiste og pårørende må gerne være med i dette skridt, men nogle vælger at undlade. Dette foregår oftest på hospice, plejehjem eller på kapel. Det kan også foregå derhjemme, hvis afdøde døde i hjemmet.

I denne sammenhæng kan I vælge at foretage en udsyngning af afdøde før kisten lukkes. Dette kan være en smuk og intim afsked før højtideligheden finder sted.

Step 5: Højtideligheden afholdes

Nu afholdes højtideligheden, ofte i kirke eller på kapel. Hvis det er en borgerlig højtidelighed kan dette foregå næsten efter eget ønske. Her er der mulighed for at holde højtideligheden i hjemmet, i haven, i skoven eller et andet sted der holder værdi for afdøde og pårørende.

Hvis det er en bisættelse køres kisten til krematorium efter ceremonien. Derefter kan der afholdes en højtidelighed ved urnenedsættelse. Hvis afdøde ønskede at få sin aske spredt på åbent hav, er der også mulighed for at sige afsked ved denne anledning.

Opfølgende samtale

Vi tilbyder en opfølgende samtale, hvor vi gerne vil høre, hvordan I har det og hvordan jeres oplevelse har været.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

Kontakt os gerne for en uforpligtende samtale. Du kan ringe eller skrive døgnet rundt.

Ring +45 73 70 66 20