Hvad laver en bedemand egentlig? Klik her og læs mere | Min Afsked

Bedemandens arbejde

Hvad laver en bedemand egentlig?

Hvordan ser en hverdag ud for en bedemand? Hvad laver en bedemand egentlig?

En bedemand har som udgangspunkt ikke ”en hverdag”. Man møder ikke ind til et 8-16 job hvor man ved præcis hvad der skal ske hver dag. Det er fordi, alle familiers behov og ønsker er forskellige.

For det første er en bedemand jo en støtte for pårørende, som går igennem en enormt svær tid. En bedemand har personlige og professionelle kompetencer, som hjælper de pårørende igennem processen.

Når du ringer til en bedemand skal bedemanden først og fremmest vide, hvem afdøde var. Både på et helt praktisk niveau – CPR-nummer, gift/skilt, hvor i landet befinder pårørende og afdøde sig, osv. (Du kan læse mere om, hvad du skal have med og være forberedt her og her.) Men også på et personligt plan. Det er jo ikke for at snage, men blot for at finde ud af præcis, hvordan I gerne vil sige jeres afsked til en af jeres kære. Skal afdøde havde sit eget tøj på, hvilken sten er bedst med til at minde jer om jeres kære, skal det være en bisættelse eller begravelse?

Der er også en masse planlægning involveret i en afsked. Der skal måske være kirke eller kapel – eller en borgerlig ceremoni i haven. Der er oftest blomster med, og dette er bedemanden oftest behjælpelig med at arrangere.

Selvfølgelig er der også de rent administrative aspekter, såsom anmeldelse til kirkekontor og offentlige instanser. Bedemanden transporterer også afdøde. Det foregår som oftest mellem hospital/hospice/hjem til et krematorie – og bedemanden transporterer også tit urnen fra krematorie til det lokale kirkekontor, hvor der foregår nedsænkning af urne. Nogle pårørende vælger at hente urnen selv.

En bedemand kan oftest også rådgive om skifteret og andre processer. Derudover har en bedemand jo en masse erfaring i at arbejde med afdøde på en værdig og ordentlig måde, i samarbejde med diverse personale som også er med i processen – herunder hospitalsarbejdere, krematoriebetjente, gravere og kirketjenere, og så videre.

Hos min afsked underviser vi også om bedemandsfaget, bl.a. for SOSU Nord omkring sorg og mødet med pårørende, konfirmander og alle, som er nysgerrige. Derudover underviser vi også på sygehuse om brugen af Cuddle Cot og Cuddle Blanket, som du kan læse om ved at klikke her (Cuddle Cot) og her (Cuddle Blanket). Vi tager også ud på plejehjem og hjælper med at skrive Min Sidste Vilje, men alle er selvfølgelig velkomne til at ringe og aftale en tid til at tale om Min Sidste Vilje her i butikken.