Dødsfald
Flytning af urne
Familier flytter jo nogle gange fra én landsdel til den anden. Nogle vælger så at flytte et gravsted til det nye sted, hvor man bor, således at man kan besøge graven. Men så kommer spørgsmålet jo op om 1) kan man tillade sig det? og 2) hvordan gør man? I dette indlæg fortæller vi lidt mere om flytning af urne.
Kan man tillade sig det?
Gravfred er den fred, man skænker afdøde ved at give dem en hvileplads – det vil sige afdødes hele legeme eller resterne heraf. Krænkelse af gravfred, heriblandt gravsten og beplantning, er strafbar efter Straffeloven paragraf 139. I lovgivningen kalder man gravfred for “fredningstid”, og det refererer til den længde tid, et gravsted ikke kan nedlægges, dvs. forstyrres eller fjernes. Fredningstiden for er kistegravsted er mindst 20 år, og urnegravsted mindst 10 år, men de forskellige kirkegårdes jordbundsforhold bestemmer om fredningstiden er længere end minimumskravet. På den måde er man sikker på – hvis graven altså er helt urørt – at alt i graven er nedbrudt og forgået, inklusive kiste eller urne. Det er dog ikke muligt at flytte et kiste-gravsted.
Hvad siger etik og moral?
Det er jo forskelligt, hvordan de enkelte personer føler omkring urneflytning og gravfred. På den ene side kan man sige, at afdøde burde få lov til at få ro der, hvor pårørende og evt. afdøde har valgt at afdøde skal ligge. På den anden side har det også noget at sige, at afdøde og pårørende får mere ud af, at pårørende kan besøge sin kære og have dem tæt på sig. Nogle siger, at et gravsted er jo mest for de pårørendes skyld. Med det sagt, så er det jo op til de pårørende, om de føler, at de får mest ud af at have gravstedet tæt på sig, så man kan besøge gravstedet så tit, man har lyst og brug for det. Hos min afsked gør vi os ikke dommere over den slags, men er til rådighed hvis du har flere spørgsmål til flytning af urne.
Men der er nogle betingelser som skal være opfyldt:
Den, eller de, som har brugsret til gravstedet, samt de nærmeste pårørende, skal være enige om urneflytningen.
Hvis urnen skal flyttes til en anden kirkegård, skal den modtagende kirkegård acceptere modtagelsen.
Man skal være villig til at dække omkostningerne.
Og urnen eller asken skal kunne påvises. Det er dog sjældent noget problem, med mindre der er gået mange år siden nedsættelsen.
Hvordan gør man?
Hvis man beslutter sig for at flytte et urnegravsted til en anden kirkegård, skal man have tilladelse til det. Det koster selvfølgelig noget at sætte gang i papirarbejde, gravning, transport og diverse.
Tag kontakt til kirkekontoret for det sogn, hvor afdøde har sit nuværende gravsted. Hvis gravstedet er gammelt, bør man være forberedt på at urnen kan være opløst, og at der i så fald skal en ny urne tilkøbes. Man kan købe en urne på nettet eller igennem en bedemand. Hvis du køber hos min afsked, kan du se hvad vi har på lager, samt hvad der kan bestilles hjem. Du kan også se et udvalg her.
Når urnen er gravet op, bliver indholdet transporteret til det nye gravsted. Ved flytning af urne skal der ske en ny urnenedsættelse. Man køber altså et nyt gravsted, og dette har så igen minimum 10 års gravfred.
Hvis du har flere spørgsmål til hvordan processen foregår, er du velkommen til at komme ind i en af vores butikker eller ringe.