Askespredning på Vand - Læs alt om spredning af aske her

Dødsfald

Askespredning på vand

Hvad er askespredning?

Askespredning på vand vil sige, at man vælger at sprede sine jordlige rester i åbent vand. Efter bisættelse og kremering placeres asken i en urne og denne urne tages med ud til åbent vand.

Der er mange grunde til at ønske at få sin aske spredt over åbent vand. Nogle vælger blandt andet askespredning fordi de har en tilknytning til havet, heriblandt fiskere, sømænd eller lignende. Prinsgemalen valgte også denne mulighed tidligere i år. Faktisk valgte han at dele asken, så halvdelen kunne spredes i vand og den anden halvdel nedsænkes i jord. Andre vælger askespredning fordi det er mere anonymt end et gravsted – begge begrundelser er helt gyldige valg og er komplet op til afdøde og pårørende.

 

Hvordan gør man?

Ved askespredning får pårørende udleveret urnen med afdødes aske i. Dette foregår efter evt. højtidelighed, og giver anledning til et yderligere farvel til sin kære. Urnen tages med til søs og spredes. Da urnen er specielt lavet til dette formål er der en perforering i låget som gør det muligt at åbne på det rette tidspunkt. Askespredningen kan være en yderligere, intim afsked med afdøde.

Det er nemt at tilkendegive, at man vil have sin aske spredt på havet. Du kan enten hente den officielle blanket fra borger.dk lige her (åbnes i nyt vindue) og printe denne ud, eller blot nedskrive på papir, at man har ønsket om askespredning over åbent vand. På papiret skal der stå navn, adresse, CPR-nummer, dato og underskrift. Før 2009 skulle Kirkeministeriet godkende ønsker om askespredning, men det er siden da blevet forenklet. Nu skal man blot tilkendegive sit ønske skriftligt. Hvis man ikke har fået skrevet sit ønske ned, kan pårørende dog godt anmode om tilladelse, såfremt der ikke er tvivl om, at afdøde havde et ønske derom.

 

Hvor må man sprede aske?

Det er rimeligt frit, hvor man kan sprede aske, så længe det er åbent vand med en strøm og 200 m fra land. Det vil sige, at man ikke må sprede aske i søer. Derudover skal spredningen foregå på en sømmelig måde, som ikke forstyrrer andre eller vækker opsigt. Man må heller ikke sænke urnen i vandet – en såkaldt søurne bruges, når man skal sprede aske over vand, da der er en åbning i urnen som er lavet til formålet. Almindelige urner skal lukkes forsvarligt. Det vil sige, at låget bliver limet fast så der ikke er risiko for at noget kommer ind eller ud af urnen, når denne nedsænkes.

En bedemand vil for det meste have mulighed for at imødekomme ønske om askespredning, enten ved egen båd eller formidling af kontakt til kommerciel båd eller færge.

Man kan få søurner i flere smukke motiver, som vist på billedet.  Når man har spredt asken skal søurnen destrueres. Den kan afleveres på din lokale genbrugsplads.