Hvad gør man med Facebook efter dødsfald?

De fleste er på Facebook nu om dage. Men har du nogensinde tænkt på, hvad der sker med din konto, når du dør? Eller når en af dine kære dør? I dette blogindlæg vil vi komme ind på de forskellige ting, du kan tage stilling til i forhold til dit online-eftermæle. Vi taler her både om hvad du kan gøre for din egen konto nu – og hvad du kan gøre ved en konto som pårørende. I dette indlæg kommer vi ind på Facebook mindesmærke, sletning af en profil efter dødsfald og eftermælekontakt. Vil du læse en trin-for-trin guide til Facebook mindesmærke, kan du se vores nyere indlæg ved at klikke her.

Når en person dør er der generelt to muligheder for vedkommendes Facebookprofil. Den ene er, at gøre profilen til en digital mindesmærke, hvor pårørende kan dele minder om afdøde. Den anden er, at fjerne profilen. Her vil vi beskrive, hvordan man gør. 

Mindesmærke

Ønsker pårørende at gøre Facebookprofilen til et mindesmærke har Facebook en proces til dette. Når man omdanner en profil til en mindesmærke kommer der til at stå “Til minde om” foran navnet. Det betyder, at pårørende kan dele historier, billeder og videoer til minde om afdøde. Det kan gøres på to måder: Enten kan en såkaldt “eftermælekontakt” gøre kontoen til et mindesmærke. Ellers kan en pårørende bede Facebook om at omdanne kontoen til et mindesmærke.

Eftermælekontakt

Man kan være på forkant ved at udvælge en såkaldt eftermælekontakt. En eftermælekontakt kan anmode om at din profil bliver fjernet. Din eftermælekontakt kan ikke logge ind eller læse dine beskeder eller lave nye venneanmodninger. Vedkommende kan dog skrive en besked på din væg, hvor der bl.a. kan stå oplysninger om højtidelighed eller lignende. 

Du kan udpege en eftermælekontakt således:

  1. Gå til dine indstillinger på Facebook
  2. Klik på Administrer konto
  3. Skriv navnet på den Facebook-ven, du vil udpege som eftermælekontakt. Klik på Tilføj.
  4. Klik på Send for at fortælle din Facebook-ven at vedkommende er udpeget som din eftermælekontakt. 

For at fjerne den udpegede eftermælekontakt skal du følge trin 1 & 2 men blot vælge Fjern (i stedet for tilføj). Så kan du vælge en ny, hvis du vil. En eftermælekontakt skal være over 18 år.

Anmodning om mindesmærke

Hvis det er for sent, og der ikke er en eftermælekontakt tilknyttet afdødes konto, skal en pårørende anmode om at gøre profilen til et mindesmærke. Dette gøres ved at følge dette link og udfylde formularen.

https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841

Fjernelse af konto

Hvis pårørende gerne vil have kontoen fjernet, inklusive alle billeder og opslag, skal I indsende dokumentation til Facebook om at afdøde er gået bort. Det nemmeste er at scanne afdødes dødsattest og indsende på formularen nedenfor. Facebook har ikke brug for CPR-nr., så dette kan dækkes. I nogle tilfælde får du dødsattesten af bedemanden. Hvis du ikke har fået den kan du bede om en kopi. Hvis du ikke har dødsattesten skal der to slags dokumentationer til: 

1) 

  • Fuldmagt, eller
  • Fødselsattest, eller
  • Testamente, eller
  • Dødsbodokument

2) 

– Nekrolog (dødsannonce)

– Mindekort 

Når du har den nødvendige dokumentation skal du udfylde formularen på dette link:

https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480

Her skal du udfylde dit fulde navn (dig, som står for at få slettet kontoen). Facebook skal også have din e-mail, så de kan kontakte dig omkring forløbet og fortælle når det er afsluttet. Navnet på afdøde skal også udfyldes, sådan som det fremstår på Facebook. Det vil sige, at hvis afdøde havde et kælenavn eller lignende stående som sit navn, så skal dette stå i rubrikken. For at være på den sikre side, beder Facebook om web-adressen på afdødes konto. Den kan du finde ved at gå ind på afdødes profil, og så kopiere adressen som den står der:

adresselinje

Facebook beder også om den e-mail som afdøde muligvis har brugt til at oprette kontoen. 

Herefter skal du bruge dokumentationen – altså dødsattesten eller de to alternativer – og lægge denne op så Facebook kan se dette. Så skal datoen for dødsfaldet indberettes, og til sidst vælges muligheden ”Fjern denne konto, fordi kontoejeren er gået bort”. 

Nu er anmodningen færdig, og du kan trykke på send. 

Hvis I vælger at kontoen skal slettes bliver al data slettet fra kontoen. Der går et par dage fra anmodningen bliver sendt og til den udføres. Anmodningen kan annulleres i dette tidsrum hvis I fortryder. Herefter bliver kontoen så fjernet helt. Hvis I har skrevet beskeder sammen på Facebook-chatten (også kaldet Messenger) bliver disse gemt, så I kan stadig læse disse. 

Facebook, mindesmærke, online eftermæle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt

Else Louise Mikkelsen

+45 26 44 02 41

Else@minafsked.dk

 

Ditte Marie Garder Damholdt

+45 22 64 44 55

Ditte@minafsked.dk

 

Butikker

V. Else Louise Mikkelsen

Butik Aalborg | Vesterbro 49 | 9000 Aalborg

Butik Nørresundby | Skrågade 4, st. | 9400 Nørresundby